De diagnose dementie.

In de Streker een column van de hand van Christel Welling.
Christel Welling, onze nummer 5 van de kandidatenlijst is zelf werkzaam in de zorg. En heeft zowel professioneel als privé met de gevolgen van het disfunctioneren van het menselijke brein te maken.

Hieronder haar zéér persoonlijke verhaal. Een kandidaat voor de gemeenteraad die weet waar het over gaat en daar graag haar steentje aan wil bijdragen.

 

Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen.

Gelukkig natuurlijk, want ik ken niemand die zegt; later als ik oud ben wil ik het allerliefst afstand doen van mijn huis en dan fijn in een verpleeghuis wonen. Nee, eigenlijk zegt niemand dat.

Mijn moeder kreeg vorig jaar de diagnose dementie. Ze woont op de Veluwe. Nog steeds op zichzelf. Maar eigenlijk gaat het niet meer.

Ik ken niemand die zegt; later als ik zolang mogelijk thuis woon heb ik het meest plezier in de komst van thuiszorgmedewerkers. Waarmee ik niets af wil doen aan het onmisbare werk van deze professionals. Zeker niet!

Maar ik zie dat nu mijn moeder oud en slecht ter been is, zij toch het meest uitkijkt naar die ene buurvrouw, die onbetaald een boodschapje voor haar doet. Naar die vrijwilliger, die haar op zondagmiddag heen en weer rijdt.

Mijn broers en ik wonen op anderhalf uur rijden van mijn moeder.

Mijn zus woont op tien minuten rijden. Mijn zus heeft het zwaar. Een gezin met opgroeiende pubers. Fulltime werkend in het familiebedrijf.

Als er doktersafspraken gepland staan dan regelen we onderling wie er mee kan. Maar veel vaker heeft mijn moeder ongepland hulp nodig. Dan belt ze mijn zus. In paniek omdat de televisie niet uit wil. Of niet aan. Of omdat de kinderen (wij) niet uit school gekomen zijn.

Ook in Drechterland worstelen we met de zorg voor onze ouder(s) in combinatie met werk en gezinsleven.

Progressief Drechterland erkent deze worsteling. Een van de punten uit ons programma is het eenvoudiger plaatsen van mantelzorgwoningen bij bestaande woningen. En dat bij nieuwbouw al rekening gehouden kan worden met eventuele mantelzorgmogelijkheden. Zodat zorgeloos zelfstandig wonen dicht bij familie zo lang mogelijk kan.

Progressief Drechterland heeft op 21 maart uw stem nodig. Want het kan zo veel beter.

Christel Welling
5e op onze lijst

­

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someonePin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+