8 november 2017

Laaggeletterdheid

Maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland van 16 jaar en ouder hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders die moeite hebben met taal.

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken is tweederde van deze mensen van Nederlandse afkomst. De laaggeletterdheid in Drechterland ligt volgens de laatste onderzoeken boven de 16 procent.

Dat is één van de hoogste percentages van Nederland en voor ons onacceptabel. In het bereiken van laaggeletterden speelt de gemeente, samen met lokale organisaties, een sleutelrol.

 

 

Deze kunnen mensen in hun gemeente het beste bereiken en inschatten hoe deze mensen het beste geholpen kunnen worden. Intensieve samenwerking op lokaal niveau tussen scholen, gemeentes, en lokale initiatieven is essentieel. 

Een offensief tegen laaggeletterdheid vereist een brede aanpak. Dit kan door het aanbieden van cursussen maar ook op consultatiebureaus, scholen en wijkteams het belang van lees- en schrijfvaardigheid te erkennen en deze stimuleren.

Een land dat onderwijs zo hoog in het vaandel heeft staan, mag niet accepteren dat zo veel mensen een taalachterstand hebben. Door voor een ambitieuze aanpak te kiezen hoeft er niemand aan de zijlijn te staan.

download het verkiezingsprogramma als pdf

Wilt u dit programma uitprinten en bent u daar niet toe in staat. Tot de verkiezingen van 21 maart doen wij dat graag voor u.
Stuur hiervoor een mail met uw gegevens
aan
marlies@progressiefdrechterland.nl