Meteen naar de inhoud

Persoonlijke visie

  • door

De bijzondere tegenstelling die ik tijdens deze hele Coronatijd ervaar, is dat er tegelijkertijd zowel veel als weinig gebeurt. Laat ik dat uitleggen. De afgelopen tijd heb ik met veel belangstelling gekeken naar de Amerikaanse verkiezingen, maar ook met enig afgrijzen.

Mijn afgrijzen bestaat eruit dat kiesmannen er zoveel toe doen, en de meerderheid eigenlijk heel weinig. Diezelfde afkeer heb ik bij Trump als ik zie hoe hij zich in allerlei bochten wringt om maar niet toe te hoeven geven dat hij verloren heeft. Gedrag waarbij hij het niet schuwt om de democratie te ondermijnen voor zijn eigen ego. Als je vier jaar lang je best hebt gedaan om feiten als fictie weg te zetten dan is waarschijnlijk de hoop daar bij de herverkiezing de vruchten van te plukken.

U zult vast denken waarom lees ik dit in mijn lokale krant. Amerika is tenslotte ver weg. Ja, daar heeft u gelijk in. Maar wij zien in ons land ook gebeuren dat er partijen en mensen zijn die zogenaamd onder het mom van “wakker worden” het fundament van de samenleving in twijfel trekken. Een uiting van: “Luister alleen naar mij want ik vertel de waarheid”. Ze vergeten daarbij dat ze hun opinie tegen een andere meetlat leggen. Hierdoor, zo vinden ze, hoeven ze geen verantwoording af te leggen over die mening en is deze dus niet controleerbaar en weerlegbaar.(foto: doolhof en/of labyrinth)

 

 

Maar… op het moment dat instituten in gevaar komen, denk aan openbaar bestuur, wetenschappelijke bureaus of bijvoorbeeld de rechtspraak, wordt er gezaagd aan de poten van onze maatschappij. Ik ben blij dat wij in Nederland nog vertrouwen hebben in onze overheid. Gelukkig zijn wij het niet altijd met elkaar eens, maar dat is geen probleem omdat wij een systeem kennen dat er niet vanuit gaat dat de winnaar alles krijgt en de verliezer niks. Zoals dicht bij huis de gemeenteraad van Drechterland. Hoewel de politieke partijen in onze raad van mening kunnen verschillen wat soms leidt tot politiek wapengekletter, is de verhouding over het algemeen goed. Immers, alle partijen hebben hetzelfde belang voor ogen, namelijk dat Drechterland een goede gemeente is om in te wonen.

Tot slot: De tegenstelling die ik de afgelopen maanden ervaar is dat ik mij, zoals u merkt, druk maak over de Amerikaanse verkiezingen, maar dat er sinds maart in mijn privéleven juist een stuk minder gebeurt. Ik werk al sinds die tijd vanuit huis en ga af en toe op bezoek bij vrienden en familie. Ik heb dus blijkbaar veel te veel tijd om naar CNN te kijken. Wat mij betreft kan een coronavaccin dan ook niet snel genoeg komen.

David van Gelderen

raadslid PDL