Meteen naar de inhoud

Nieuwbouw in Venhuizen, wonen in de toekomst, nat en droog.

Tot half mei was het voorjaar behoorlijk nat. Het leverde nogal wat gemopper op, maar voor de natuur en landbouw was het zeer welkom. Vanaf half mei brak vervolgens een zeer droge en zonnige periode aan en juni was zelfs recordwarm. Hoe dan ook: we kunnen niet anders dan ons aanpassen aan de nieuwe klimaatwerkelijkheid met vaker extreem weer. Dit doen we onder andere door nieuwe wijken klimaatbestendig in te richten. Iets waar Progressief Drechterland nadrukkelijk achter staat. De nieuwe wijk in Venhuizen achter de Vomar (Centrum-West) die gebouwd gaat worden, is zo’n voorbeeld.

Met het oog op hitte en droogte zal er veel groen en water komen. Denk aan bomen, struiken en water met daartussen wandel- en fietspaden. Maar daarmee zijn we er nog niet.De  teruglopende biodiversiteit is een ander probleem van de huidige tijd. En dat pakken we met deze wijk ook gelijk aan, want hoe meer groen en water hoe meer dieren, vogels en insecten daarvan profiteren. Wie wil er niet wakker worden met vrolijk getsjilp op de achtergrond?

Gasloos

De nieuwe wijk zal uiteraard ook gasloos worden. Hoe dat wordt geregeld wordt de komende tijd nog onderzocht. Veel huizen zullen in ieder geval zonnepanelen hebben. Als de zon schijnt zal er dus veel elektriciteit worden geproduceerd. Hopelijk kan tegen die tijd het elektriciteitsnet dit aan. Zo niet: zal een buurtbatterij kunnen helpen om het netwerk te ontlasten? Genoeg stof om over na te denken.

Maar voor velen nadert nu de zomervakantie. Progressief Drechterland wenst u veel plezier, rust, inspiratie, mooie uitzichten. En mooi weer…met uiteraard af en toe een buitje, het liefst ’s nachts.

Sjon Wagenaar fractievoorzitter