Meteen naar de inhoud

Nieuwe woningen? Doorpakken!

  • door

In de raadsvergadering van september heeft de gemeenteraad het woonprogramma 2021-2025 vastgesteld. Het onderwerp waar de kranten vol van staan, waarover veel mensen zich zorgen maken en dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 veel aandacht zal krijgen.
Bouwen, bouwen, bouwen lijkt de mantra van elke politicus te zijn. Maar wat ga je dan bouwen? Elke woning die je nu neerzet zal binnen enkele dagen, wat zeg ik uren, genoeg gegadigden hebben. Je hoeft als verkopende partij alleen maar achterover te leunen.
In Drechterland hebben we afgesproken dat wij tot 2025 700 woningen erbij willen. Wij hebben ook afgesproken, als harde eis, dat dit aantal voor minimaal uit 25% sociale huurwoningen zal bestaan. Maar wat gaan we doen met de overige 75%…?
Er is zeker ruimte voor elke woningsoort, maar wij vinden dat de nadruk moet liggen op betaalbare woningen. Om woningen betaalbaar te houden kan de gemeente een zelfbewoningsplicht instellen om speculatie tegen te gaan. Wij zijn voor. Immers, in woningen moet gewoond worden en woningen zouden niet primair moeten worden beschouwd als investering. Zeker niet als zovelen geen geschikte en betaalbare ruimte kunnen vinden.
In Venhuizen is ieder geval één plek aangewezen om te starten, achter het Twijver. Wij hebben ook in de afgelopen raadsvergadering weer getracht een tweede project in Venhuizen te realiseren, maar helaas kregen wij niet de benodigde stemmen. Volgende maand komt het onderwerp nog eenmaal in de raad. Laten we hopen dat wij dan wel genoeg stemmen krijgen om serieuze stappen te zetten. De tijd van afwachten is voorbij, de tijd van doorpakken is nu.
Graag ga ik met u in gesprek. Wat vindt u belangrijk? Wat voor soort huizen moeten er überhaupt komen, waar en waarom? Hoeveel ruimte is er voor de kernen om te groeien. Veel van deze plannen zullen hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen door de nieuwe raad worden besproken. Daarom hoor ik graag uw mening.
David van Gelderen raadslid david@progressiefdrechterland.nl