Meteen naar de inhoud

Onze mooie Zuiderdijk

  • door

Dorpsbladen april 2019

In Drechterland zijn we gezegend met een prachtig stuk Omringdijk. Voor de recreant en natuurliefhebber is het een ware parel. De weidse vergezichten over het Markermeer met de wisselende kleurschakeringen en wolkenluchten, de natuurgebiedjes aan de binnenzijde van de dijk, fraaie dorpsgezichten, diverse cultuur-historische erfstukken, strandjes, rust..…..het kan slechter.

De Omringdijk heeft al honderden jaren zowel Westfriesland als de Westfriese identiteit begrensd en vormgegeven. Het is tegelijkertijd een historisch, cultureel en landschappelijk monument. De inpassing van die dijk in het moderne Drechterland vraagt om een duidelijke visie op de sterke punten van die dijk.

De dijk ligt er natuurlijk al eeuwenlang voor onze veiligheid, om onze voeten droog te houden. Aan deze functie mag uiteraard niet getornd worden. Juist in deze tijd van klimaatverandering verdient dit blijvende zorg en aandacht. Dat geldt natuurlijk ook voor de functie van het Markermeer als enorme wateropvang en waterberging. Gelukkig staan deze functies in het geheel niet op gespannen voet met onze visie op de dijk.

In die visie zien we de dijk onder andere als drager van de door ons gewenste vergroting van kleinschalige recreatie. Langs de dijk vinden we diverse kleine strandjes waar het bij mooi weer goed toeven is, en waar ook gezwommen kan worden. Hier en daar kan dit nog verbeterd worden, maar wij willen wel waken voor een te grootschalige aanpak.

De fraaiste stukken van de Zuiderzee- fiets- en wandelroute gaan over onze kronkelende Zuiderdijk. Tegelijkertijd trekt de dijk met haar vele bochten met name in mooie weekeinden vele motorrijders aan. Steeds meer begint het dan op een circuit te lijken en is er van rust geen sprake. Zeer onaangenaam voor de vele recreanten, maar ook voor de aanwonenden. Het weren van motorrijders is behoorlijk ingrijpend, maar wat Progressief Drechterland betreft moeten we hier toch serieus naar toe gaan werken. Overigens is ook het autoverkeer op dit soort dagen niet wenselijk. In onze visie is de dijk vooral bestemd voor stille recreanten, en is het geen circuit of auto-route. En de aanwonenden moeten bij mooi weer toch gewoon lekker buiten kunnen zitten.

De Zuiderdijk en het Markermeer spelen ook een grote rol in onze visie op het versterken van natuurwaarden. Wat het Markermeer betreft gaan er geluiden op om er een nationaal park van te maken. Dit heeft onder andere te maken met de aanleg van de Markerwadden. De kustzone valt al onder het Natura 2000-beleid, maar een nationaal park gaat nog weer een stap verder. Het Markermeer biedt geweldige kansen voor de zeer wenselijke verbetering van de biodiversiteit. En met meer biodiversiteit kan dan tevens de waterkwaliteit worden verbeterd, wat weer gunstig is voor de waterzuivering en drinkwatervoorziening.

 

De Zuiderdijk is een centraal element voor allerlei ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken als het verbeteren van wandelroutes bij de dijk of de omschakeling naar natuurvriendelijkere vormen van landbouw.

Kortom: met onze Zuiderdijk hebben we goud in handen, maar we moeten er wel heel zorgvuldig mee omgaan. Daar zal Progressief Drechterland zich de komende jaren hard voor blijven maken.