Meteen naar de inhoud

Op reis gaan

  • door

Dorpsbladen mei 2019

Enige tijd geleden ging ik op vakantie, nou ja vakantie… een stedentrip naar Berlijn. Ik ben er al eerder geweest, maar vind het een heerlijke stad om in rond te dwalen. Vorig jaar was het 30 jaar geleden dat de muur is gevallen, en nog steeds zie je het verschil tussen oost en west als je je door de stad verplaatst.
De stad ademt geschiedenis, een zeer turbulente geschiedenis. In plaats van dit weg te stoppen in de hoop dat het vergeten wordt, hebben ze er na de val van de muur voor gekozen hier prominent mee om te gaan. Enerzijds als trekpleister anderzijds voor traumaverwerking. Ik denk dat wij hiervan wat kunnen leren. De geschiedenis kun je niet veranderen, de toekomst wel!

Een groot voordeel vind ik het openbaar vervoer, voor een paar euro heb je een dagpas waarmee je heel Berlijn kunt doorkruisen. Ik ben met de trein gegaan, op zich een prima verbinding. Je stapt in Hoogkarspel in en 6,5 uur later (1 overstap op Amsterdam) sta je in hartje stad. Tijdens deze reis zag ik op het nieuws voorbijkomen dat het nog jaren gaat duren voordat deze lijn veel sneller kan en gaat. En wat een gemiste kans is dat. Waarom wordt er in een tijd waarin elk land zijn CO2 belasting naar beneden moet bijstellen geen prioriteit gegeven aan een snelle railverbinding tussen hoofdsteden? Op de site van de Rijksoverheid staat dat de luchtvaart verantwoordelijk is voor 3% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Dus in plaats van te onderzoeken welke brandstof zuiniger is, investeer in een goed alternatief. Geen paspoort, en bagagecontrole en binnen 4 uur in hartje stad, wie gaat er dan nog vliegen? Dichter bij huis valt er ook nog genoeg winst te halen.
Waar je grote investering in de randstad ziet (een noord-zuid lijn bijvoorbeeld), wordt het voor de inwoners in de provincie steeds lastiger om met het OV van deur tot deur te reizen. Wij maken ons sterk voor een goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen

David van Gelderen, raadslid Progressief Drechterland

https://progressiefdrechterland.nl communicatie@progressiefdrechterland.nl 06-12679381