Meteen naar de inhoud

Overal mobiel internet

  • door

Dorpsbladen oktober 2019

Het is nog maar twintig jaar geleden, dat ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg. Een bakbeest met een uitschuifbare antenne, die iedere keer aan de voering van mijn broekzak bleef hangen. Maar wat was ik modern!!! Inmiddels vormt de smartphone voor velen een onmisbaar onderdeel van hun leven: 24 uur per dag willen we overal bereikbaar zijn en kunnen internetten. Daarvoor zijn mobiele netwerken nodig. Op duizenden plekken in Nederland staan zendmasten, of zijn zenders in bijvoorbeeld kerktorens opgehangen. De komende jaren zullen die netwerken opgewaardeerd worden naar het zogenaamde 5G. Hiermee worden allerlei nieuwe toepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Maar hoe ziet zo’n netwerk er in de praktijk uit? Wel, terwijl er op dit moment maar op vier plekken in Drechterland zendmasten voor mobiele telefonie staan opgesteld, zullen er in een 5G-netwerk in onze gemeente misschien wel op honderden plekken kleine zenders opgehangen moeten worden.
Sommige mensen maken zich daar grote zorgen over. Zij zijn bang voor de gevolgen van de straling van die antennes. Ik begrijp die zorg, maar echte gezondheidsgevolgen zijn niet aangetoond. De radiostraling van 5G is niet anders van aard dan die van de huidige masten, en ik laat het onderzoek naar eventuele gezondheidsgevolgen daarom graag over aan de landelijke overheid en de daarvoor bestemde onderzoeksinstituten.
Ik ben echter wel bang voor verrommeling van het straatbeeld. Op basis van de nieuwe telecommunicatiewet dient de gemeente in te gaan op verzoeken van telecomaanbieders om zenders op te hangen in bijvoorbeeld lantaarnpalen.
Tegelijkertijd maak ik me echter ook zorgen over wat er gebeurt wanneer 5G juist NIET naar Drechterland zou komen. Grote delen van Drechterland zijn zo dun bevolkt, dat het maar de vraag is of telefonie-aanbieders op bijvoorbeeld de Zuideruitweg in Wijdenes overal zenders op gaan hangen. De kans is groot dat de nieuwe diensten die voor 5G ontwikkeld worden, daarmee dus niet voor alle burgers in Drechterland beschikbaar komen. En daarmee wordt Drechterland net als bij de uitrol van glasvezel dus feitelijk wederom achtergesteld ten opzichte van de inwoners van bijvoorbeeld de Randstad, waar glasvezel wel voor iedereen beschikbaar is. Dat is meer dan jammer……
Jeroen Broeders wethouder Progressief Drechterland
https;//progressiefdrechterland.nl communicatie@progressiefdrechterland.nl 06-12679381