Meteen naar de inhoud

Samen sterk tegen zwerfafval

  • door

Statiegeld alliantie

PVDA Enkhuizen, Progressief Drechterland en PVDA/GroenLinks Stede Broec strijden samen tegen zwerfafval

Deze drie partijen hebben de handen ineen geslagen om een vuist te maken tegen zwerfafval in de openbare ruimte en wateren in hun gemeentes. Zij vinden dat hun gemeentes moeten aansluiten bij de ‘Statiegeldalliantie” en de oproep aan Den Haag om ook statiegeld te heffen op kleine flesjes en blikjes.

Het doel van de actie is minder rommel op straat, in de sloten en in de bosjes wat tot veel ergernis leidt. In veel landen om ons heen is dit al ingevoerd en leidt dit tot verbetering.

Minder rommel betekent minder kosten om het op te ruimen en een schoner straatbeeld. Drechterlands PDL-raadslid Sjon Wagenaar: “Ook het hoogheemraadschap heeft een motie van deze strekking aangenomen, samen staan we sterk.”

Volgens de partijen is dit meer dan een lokaal probleem. “Het streven naar een duurzame samenleving gaat ons allemaal aan. Den Haag kan ons helpen door ook statiegeld in te voeren voor kleine flesjes en blik. Het maakt jongeren bovendien probleembewust”, aldus de jonge Enkhuizerse PVDA’r Arshak Mazloumian.

De motie in de gemeenten Drechterland en Enkhuizen laat nog even op zich wachten omdat daar in maart geen raadsvergadering is in verband met de aanstaande verkiezingen. Donderdag 15 maart a.s. wordt wel alvast een motie van deze strekking ingediend door de fractie PVDA/GroenLinks Stede Broec. Fractievoorzitter Yvonne Koopen: “We moeten over naar meer hergebruik omdat fossiele brandstoffen zoals olie eindig zijn. Dit is een makkelijke manier en het leidt tot een schoner straatbeeld.”

Voor nadere informatie kunt u bellen met:

PDL Drechterland  – Sjon Wagenaar: 06-10212452

PVDA Enkhuizen – Arshak Mazloumian: 06-19433423

PVDA/GL Stede Broec – Yvonne Koopen: 06-46592223