Meteen naar de inhoud

Op de fiets

Septemberpublicatie

Sinds een aantal jaar hebben mijn partner en ik het reizen per fiets ontdekt. Wij vinden het een mooie manier om zwervend door een land en/of streek te trekken. En we houden ook wel van enige fysieke inzet. Afgelopen zomer was ons doel om vanaf Hengelo Slovenië te bereiken, maar eigenlijk gaat het vooral om de route: via het oosten van Duitsland en over de Oostenrijkse Alpen. Na een aantal dagen bereikten we de Weser en keken we nog eens naar het weerbericht, met name of het zuidelijker niet te warm zou worden, maar dat leek mee te vallen. Na 3 weken kwamen wij aan in het Sloveense Maribor, mooi gelegen aan de Drau.
Fietsend ervaar je de landschappelijke overgangen en spreek je onderweg veel mensen. Je komt door prachtige dorpjes en stadjes waar je anders niet gauw zult komen.
Duitsland lag er droog en dor bij. Langs de Werra zag de campingbaas zijn onderneming voor kanotochten letterlijk en figuurlijk opdrogen. Niet alleen de droogte, maar ook een lokale fabriek met een grote waterbehoefte en veel macht draagt hieraan bij. Dankzij enorme spaarbekkens in het Thüringerwoud is de drinkwatervoorziening in dit gebied wel goed geregeld, zo legde hij ons uit.
In de Alpen was alleen op de hoogste bergen, in ons geval rond de Grossglockner, nog sneeuw van enige omvang te bespeuren. Voor de gletsjers is het een rampzalige zomer.
In Oostenrijk is hard gewerkt aan de infrastructuur voor fietsers. En daar wordt door velen, meestal met elektronische ondersteuning, gebruik van gemaakt. Je komt nog wel grove gravelpaden tegen en er moet natuurlijk wel eens geklommen worden. Maar goed, er is doorgaans minder wind dan bij ons. Veel mensen die wij spreken kunnen zich trouwens nauwelijks voorstellen dat je met een fiets van Nederland naar Slovenië kunt rijden. Tja….
De oversteek van de Alpen met een beladen vakantiefiets is wel een punt. We besluiten om dit via de lage en makkelijke Schoberpas te doen. Aldus beland je in Stiermarken alwaar de zon na enige bewolkte en regenachtige dagen prompt weer doorbreekt, en de sfeer mediterraan aandoet. Via Graz ben je dan snel in Slovenië. Een prettig land, zo is onze indruk, maar dat gaan we een volgende keer beter ontdekken.
Voor de terugreis maken we voor een groot deel gebruik van de trein. Van München tot Hannover gaat dat met een snelle ICE-trein. Een mooie en flitsende ervaring. En op tijd thuis voor het avondjournaal……. meteen weer terug bij de realiteit van alledag.

Sjon Wagenaar, fractievoorzitter Progressief Drechterland