Meteen naar de inhoud

‘Wat is Normaal’

  • door

De afgelopen weken ontspon zich een discussie over de aanpassing van de ‘normale’ temperaturen. Vanwege de klimaatverandering zijn die door het KNMI naar boven aangepast. Enerzijds begrijpelijk. Het past in het beleid van het KNMI om de temperaturen, de neerslag etc. eens in de 30 jaar bij te stellen. Maar die bijstelling is het gevolg van menselijk handelen, namelijk het verbranden van enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen. Hoe ‘normaal’ is dit eigenlijk?

Reizend door Nederland wordt je getrakteerd op onafzienbare groene doch verder kale weiden. Nederland stond juist ooit bekend om zijn kruidige kleurrijke graslanden. Wat toen ‘normaal’ was, is inmiddels abnormaal. Of toch niet? Voor de jongste generatie zijn de weilanden met Engels raaigras ‘normaal’. Maar is het ‘normaal’ dat we de grutto, tureluur, kievit, scholekster etc. uit ons landschap laten verdwijnen? Dacht het niet.

 

In onze eigen gemeente wil een fruitteler uit Hem zijn peren zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen op de markt brengen. Hij loopt echter kans zijn certificering mis te lopen omdat de omliggende sloten te veel van die middelen bevatten, van andere agrariërs wel te verstaan. Helaas is dit inmiddels in hoge mate ‘normaal’. Veel oppervlaktewater is helaas behoorlijk verontreinigd. Maar moeten wij dit wel ‘normaal’ vinden. Nee toch?

Progressief Drechterland wil meer duurzame energie, kruidenrijke weilanden met weidevogels en schoon water.
Sjon Wagenaar, fractievoorzitter Progressief Drechterland