Meteen naar de inhoud

Zo groen als gras 2018

  • door

Een maand geleden ben ik begonnen als wethouder in Drechterland.  De enige nieuwe wethouder in een college van burgemeester en wethouders die ook de afgelopen jaren al in functie waren. Ik ben dus nog zo groen als gras. Of misschien toch niet helemaal: de afgelopen vier jaar was ik al raadslid in Drechterland, en in een eerder leven ben ik raadslid en stadsdeelvoorzitter geweest in Amsterdam.

Misschien ben ik op een andere manier in ieder geval wel zo groen als gras. Met zaken als groen, duurzaamheid en biodiversiteit in mijn portefeuille ben ik binnen het college de behartiger van de belangen van natuur en milieu. Er ligt een grote opgave voor Drechterland om mee te werken aan een duurzamere wereld. Omdat we dat willen, maar ook omdat we dat op basis van wet- en regelgeving moeten. Met bijvoorbeeld aandacht voor aardgasloos bouwen, het vergroten van de productie van duurzame energie en  met aandacht voor recycling. Ik zie ruimte en mogelijkheden om ook in onze gemeente mooie en belangrijke stappen te kunnen zetten. Stappen die niet alleen goed zijn voor de toekomst van onze kinderen, maar ook goed zijn voor onze ondernemers.

Ook Drechterland is ook op heel veel plekken zo groen als gras. We zijn een groene gemeente, waar agrarische ondernemers in ons landschap een goede boterham proberen te verdienen. De komende tijd moeten we, zeker ook samen met agrariërs en andere ondernemers, gaan zoeken naar mogelijkheden om de verschillende belangen aan elkaar te verbinden.  Het belang van duurzaamheid bijvoorbeeld aan het belang van economische groei. Het belang van het vergroten van de biodiversiteit bijvoorbeeld aan de belangen van agrariërs. Dat zal niet altijd makkelijk zijn.

Hoe gaan we bijvoorbeeld om met ons kleinschalige landschap in een tijd waarin veel gemeenten verzoeken krijgen om grootschalige zonneparken toe te staan? Hoe gaan we er voor zorgen dat we met zijn allen veel minder afhankelijk worden van het Gronings gas, zonder dat het voor individuele huiseigenaren onbetaalbaar wordt? En hoe gaan we zorgen dat het beter gaat met de insecten, zonder dat onze agrariërs daar dan weer veel last van zouden krijgen?

Het worden interessante tijden. Tijden van gesprek, discussie en het zoeken van overeenstemming.  Laten we met elkaar op weg gaan naar een duurzamere en groenere toekomst. We kunnen immers niet anders……

 

Jeroen Broeders

Wethouder Drechterland