Meteen naar de inhoud

Zonnige boerderijen

  • door

De Streker November 2019 In 2040 willen we in Westfriesland volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Alle elektriciteit en alle warmte zal dan lokaal en duurzaam geproduceerd moeten worden. Dat is een enorme uitdaging.
Daar moet heel veel voor gaan gebeuren. Bij onze inwoners, maar ook bij onze ondernemers. En we gaan het ook merken als we om ons heen kijken. In ieder geval zullen we overal zonnepanelen gaan zien. Soms zal dat ook zijn in de vorm van zonneparken: grote velden met zonnepanelen. Dat is niet ideaal: liever maken we gebruik van bestaande daken om al die zonnepanelen op te plaatsen.
De agrarische sector, en dat wordt onder andere verwoord door zijn belangenbehartiger LTO, wil liever geen zonneparken op de goede agrarische gronden in Westfriesland. En dat begrijp ik, maar dan moet de agrarische sector wel aan de bak. Ik vind dat dan wel de vele grote agrarische daken in gebruik zouden moeten worden genomen voor zonnepanelen. Alleen in Drechterland hebben we al 520.000 m2 aan daken groter dan 1000 m2, waarvan een groot deel agrarisch. Als we al deze daken zouden kunnen voorzien van zonnepanelen, zou een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte in Drechterland via deze daken geproduceerd kunnen worden.
LTO heeft deze uitdaging, samen met de provincie Noord-Holland en een aantal gemeenten waaronder ook Drechterland, fenomenaal opgepakt. LTO helpt boeren om zonnepanelen op hun daken te installeren. Ze brengt in kaart wat er technisch nodig is, hoe de opbrengsten gemaximaliseerd kunnen worden, en hoe het gefinancierd kan worden. En daarmee helpt ze boeren één-op-één. Onlangs was er een voorlichtingsbijeenkomst over dit project in het gemeentehuis van Drechterland. Daar werd ook een verhaal gehouden door de Rabobank, en één ding was me na afloop duidelijk: als agrariër is investeren in zonnepanelen eigenlijk altijd rendabel en verstandig. Ik hoop dan ook dat veel boeren in Drechterland (en de rest van Westfriesland) dit op korte termijn dan ook zullen gaan doen.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Op die bijeenkomst werd ik ook aangesproken door een aantal boeren die graag een kleine windmolen bij hun boerderij neer wilden zetten. Dat is op dit moment, op basis van provinciale regelgeving, niet toegestaan. En dat vind ik jammer: de toekomst van de energietransitie vraagt ook om vele verschillende manieren om energie te produceren. Ik kan me heel goed voorstellen dat dergelijke kleine molens in zo’n toekomst een belangrijke rol kunnen vervullen. En misschien dat we daarmee het aantal echt grote windmolens kunnen beperken. Want of we het leuk vinden of niet: daar zullen er ook meer van gaan komen.

Jeroen Broeders, Wethouder Drechterland, jeroen.broeders@drechterland.nl